Wydawca treści Wydawca treści

Zasady sprzedaży

Zasady sprzedaży drewna określane są zarządzeniem dyrektora generalnego Lasów Państwowych.


 

W ramach sprzedaży detalicznej leśnicy starają się zaspokoić szybko rosnący popyt ze strony osób wykorzystujących drewno do celów grzewczych. Wbrew pozorom są to nie tylko mieszkańcy wsi, choć przeważają wśród odbiorców. Wzrost zapotrzebowania na drewno opałowe to też skutek powstawania na przedmieściach dużych aglomeracji nowych osiedli, gdzie domy często standardowo wyposażane są w instalacje kominkowe.

Drewno opałowe jest nie tylko najbardziej ekologicznym źródłem ciepła, lecz także jest atrakcyjniejsze pod względem relacji ceny do wydajności energetycznej niż węgiel, olej, gaz czy energia elektryczna

W ostatnich latach Lasy Państwowe zwiększyły sprzedaż drewna opałowego o jedną trzecią – do ponad 4 mln m sześc. rocznie. Drewno opałowe jest nie tylko najbardziej ekologicznym źródłem ciepła, lecz także jest atrakcyjniejsze pod względem relacji ceny do wydajności energetycznej niż węgiel, olej, gaz czy energia elektryczna. Niektórzy klienci wybierają drewno już przygotowane i pocięte, inni własnoręcznie je pozyskują, po uzgodnieniu i spełnieniu określonych warunków bezpieczeństwa oraz uiszczeniu opłaty; dotyczy to głównie tzw. gałęziówki. Taki surowiec jest bardzo tani, dlatego z tej możliwości korzysta wiele osób na terenach wiejskich.


Najnowsze aktualności Najnowsze aktualności

Powrót

Kongres Kół GospodyAń Wiejskich

Kongres Kół GospodyAń Wiejskich

W dniu 19 września 2019 roku w Zespole Szkół w Tulcach odbyło się spotkanie Kongresu Kół Gospodyń Wiejskich. Wydarzenie organizowane było przez Ministerstwo Inwestycji i Rozwoju we współpracy z Ministrem Środowiska.

W trakcie trwania wydarzenia na Sali Gimnastycznej szkoły, Nadleśnictwo Babki przygotowało stoisko promocyjne, na którym uczestnicy mieli okazję spróbować produktów „Dobre z Lasu”. Ilość osób biorących udział w spotkaniu szacowana jest na ok. 50 osób. Przyjazna atmosfera, dobre jedzenie sprzyjały rozmową o produktach naturalnego pochodzenia, będących płodami runa leśnego oraz przysmakami kuchni myśliwskiej. Produkty cieszyły się bardzo dużym zainteresowaniem, w zasadzie każdy chciał spróbować kabanosów z dzika czy marynowanych grzybków i konfitury z owoców leśnych.