Asset Publisher Asset Publisher

Surowiec do wszystkiego

W erze szkła, aluminium i krzemu można by odnieść wrażenie, że drewno jest passé. Nic bardziej mylnego! Gdziekolwiek się znajdziemy, na pewno wokół nas będzie wiele przedmiotów, które nie powstałyby bez użycia drewna.

Szacuje się, że współcześnie ma ono ok. 30 tys. zastosowań: drewno i materiały drewnopochodne są wykorzystywane m.in. w budownictwie, górnictwie, energetyce, do produkcji maszyn rolniczych i przemysłowych, podłóg, mebli, płyt, papieru i opakowań, narzędzi, instrumentów muzycznych, sprzętu sportowego, zabawek czy materiałów biurowych.

Szacuje się, że współcześnie drewno ma ok. 30 tys. zastosowań

Pochodzenie, sposób pozyskania i właściwości fizyczne drewna sprawiają, że jest najbardziej naturalnym i przyjaznym materiałem, który wykorzystujemy na tak wielką skalę. Jest niezbędnym elementem modnego dziś życia w stylu „eko", w harmonii z naturą i w zdrowiu. W obliczu zmian klimatycznych ważne jest też to, że nie tylko żywe drzewa wiążą  znaczne ilości dwutlenku węgla. Wielkim magazynem CO2 są również produkty z drewna.

Im bardziej rozwinięta i nowoczesna gospodarka, tym więcej drewna potrzebuje. W ciągu ostatnich dwóch dekad zużycie drewna w naszym kraju wzrosło aż dwuipółkrotnie. W 1990 r. Polak przeciętnie zużywał rocznie równowartość 0,4 m sześc. drewna okrągłego, a obecnie – ponad 1 m sześc. Można się spodziewać, że ten wskaźnik jeszcze bardziej wzrośnie – do wartości podobnych jak w innych krajach europejskich (Niemiec zużywa rocznie średnio 1,7 m sześc. drewna, Czech – prawie 1,5 m sześc., Włoch– 1,1 m sześc.).

Dowiedz się więcej o drewnie z książki „Naturalnie, drewno!" (PDF)


Asset Publisher Asset Publisher

Zurück

WYRUSZAMY NA JAGODY

WYRUSZAMY NA JAGODY

W wielkopolskich lasach rozpoczął się sezon na jagody. Na własne potrzeby można je zbierać bez ograniczeń, ale musimy pamiętać o kilku podstawowych zasadach.

 

Owoce runa leśnego powinniśmy zbierać ręczne, bez użycia jakichkolwiek narzędzi czy urządzeń, które niszczą lub uszkadzają roślinny.

Słoneczne lato sprzyja spędzaniu czasu na świeżym powietrzu a zbieranie jagód czy też grzybów to najczęstsze powody wypraw do lasu. W wielkopolskich lasach już od kilku dni można spotkać osoby zbierające jagody. Borówka czarna - bo tak się fachowo nazywa ma wiele nazw zwyczajowych, m.in. jagoda, czernica, borówka czarna, czarna jagoda. Występuje w borach sosnowych i świerkowych, w borach mieszanych, na obrzeżach lasu, torfowiskach, polanach często tworząc bardzo rozległe połacie. Borówka kwitnie od kwietnia do czerwca, a pierwsze owoce  pojawiają się już w połowie czerwca, niekiedy utrzymują się aż do końca września. Owocami są kuliste jagody, wielkości 5-8 mm, o silnie barwiącym, ciemnoczerwonym soku. Smaczne owoce borówki królują wśród przepisów kulinarnych, mają też duże zastosowanie w lecznictwie.

 

Ponadto mają działanie m.in. przeciwcukrzycowe, ściągające i  antyseptyczne. Są znakomitym źródłem witaminy C i cukru, zaspokajające pierwszy głód. Świeże jagody oraz wyciągi z liści zawierają substancję działającą  podobnie jak insulina, regulujące poziom cukru we krwi. Poza tym czarna jagoda jest również lekarstwem na dolegliwości żołądkowe. Ekstrakty z jagód znajdują się w preparatach okulistycznych. Stosuje się je zarówno w zaburzeniach mikrokrążenia w gałce ocznej, jak i przy chorobach siatkówki oka. Polecane są również osobom z podwyższonym poziomem cholesterolu, bo zawarte w nich substancje wzmacniają naczynia włosowate, czyniąc je nieprzepuszczalnymi dla cholesterolu.

Zbierający jagody powinni jednak pamiętać, aby przed zjedzeniem, dokładnie umyć owoce. Brudne jagody mogą być źródłem groźnej choroby pasożytniczej, jaką jest bąblowica. Wywołuje ją larwy tasiemców roznoszony m.in. przez lisy, które zakażają odchodami runo leśne. Wyruszając do lasu należy pamiętać również o zagrożeniu ze strony kleszczy. Aby się przed nimi uchronić prosimy pamiętać o odpowiednim stroju, oraz o używaniu różnego rodzaju repelentów.